< Till bloggens startsida

Sjukdom

 
 
 
Just nu har vi sjukstuga här hemma, men även i laget. Jag har som tur var inte blivit sjuk än och hoppas att jag kommer komma lindrigt undan! Denna veckan är det mycket på schemat. Haft långa dagar i skolan både måndag och tisdag. Idag är det match och imorgon går vi till efter 18 i skolan då vi har info m.m. på kvällen. På fredag är det match igen och lördag och söndag ska jag jobba 20 timmar. En riktigt stressig vecka, men nästa vecka blir lite lugnare då vi har tre dagar för egna studier och bara behöver åka till skolan två dagar. 
 
Och på lördag börjar även årets upplaga av melodifestivalen, vilka ska kolla!?

Matematik, mer än bara böcker

Nu när vi börjat komma igång med mattekursen så börjar man få upp ögonen för att matte är mer än formler, räkna i en bok och repetera (vilket är det hemska minnet man har av matte lektionerna i skolan när man själv gick där). Matte är så mycket mer och finns med i nästan allt i vår vardag.Formlerna används sen som ett hjälpmedel som beskriver vad det är som händer, det gäller att kunna få det man gör i matten verklighetsförankrat vilket är en av de svåraste utmaningarna jag ser som blivande lärare. Den första "tankeställaren" jag fått under den första veckan är hur lite problemlösning man arbetar med i matematiken. Att utgå ifrån ett problem och med hjälp av de verktyg (formler, beräkningsmodeller m.m.) som eleven har använder, utvecklar och får matten mer levande och mer lätt begriplig. Problemlösning är något som ständigt förekommer i vardagen då man ska baka, laga mat eller bygga ett hus (Överdrivna exempel men ni förstår vad jag menar). Problemlösning är något jag fått upp ögonen för och det är något som jag ska utforska mer!
 
Imorgon har vi inläsningsdag vilket betyder att vi får studera själva (hur mycket som blir gjort får vi se). Dock har jag planerat att försöka läsa lite. Även ett besök på gymmet tänkte jag klämma in och sen på kvällen är det barnpassning av småsyskonen och Tacokväll med gladiatorerna som står på schemat. En mysig dag att vänta imorgon alltså! 
 

Justin Bieber - Nothing Like Us

 

#Melofest - Scenen

Nu har skisserna släppts på årets scen. Den ser riktigt spännande ut och känns modern fast enkel. Tror att den kommer kopplas ihop med ESC scenen som kommer finnas i malmö. Vad tycker ni om secenen?
(Bilder från svt.se)

#Melofest - en programledarna

  

Nu är terminen igång

Idag hade vi vår kursintroduktion och det är med både glädje och stress som jag nu ser fram mot denna kursen. De två första kurserna vi har haft har nog varit en mjukstart för oss för nu drar det igång på fullt allvar. Mycket som ska gås igenom och många moment som ska arbetas med. Nu kör vi på för varje dag som går, blir det lite ljusare, lite klarare och lite varmare. Snart är sommaren här och då kan vi njuta av livet igen!
(Vi arbetade idag med Lgr11 och vad det står under matte avsnittet, detta resulterade i denna fina skapelse)

#Melofest - en börjar snart!

 

Veckan som varit

Ännu en vecka har gått och en ny snart kommen, och med den också CSN och lön. Ska bli kul att få se den komma och gå då räkningar och resor ska betalas!
 
Veckan som gått följde planeringen och tentan i fredags gick nog hyfsat. Känslan säger godkänt vilket vi får hoppas på då jag lätt blandar ihop alla dessa teoretiker och deras teorier. Men som vi en kompis sa, vi har fyra försök till på oss om det nu skulle behövas.
 
Den veckan som kommer nu så kommer vi början en ny termin på högskolan och med den nya terminen börar även nästa kurs. Grundläggande matematik går vi in på nu. Kommer bli kul och spännande att nu äntligen få gå in på mer ämneskunskaper. Även om den grund vi nu fått har varit bra så är känslan lite så att "JA! Nu kör det igång på riktigt".
 
Veckan som kommer ser ut på följande sätt dock:
Mån: skola + träning
Tis: Skola + träning
Ons: Skola + match
Tors: Skola + träning
Fre: Gym
Lör: Träning + jobb + plugg
Sön: Match
 
Innan jag avslutar för idag så vill jag bara skicka en grattis hälsning till en kompis som lyckats komma en bra bit på sin resa mot drömmålet! Sjukt glad för hans skull och när jag fick höra det så gjorde det min dag lite bättre. 
 
 

Nu är min termin slut!

I och med den sista tentan idag så är höstterminen 2012 avklarad på högskolan i Borås. En termin som gått skjut snabbt! Man har lärt känna många nya männsikor och många av dem hoppas man att man kommer ha kontakt med länge! 
 
Tentan vi hade idag handlade om utvecklingspsykologi, det vill säga hur vi utvecklas fysisikt men med tonvikt på vårt psykologiska medvetande och hur det utvecklas med den kronologiska åldern. SIsta delen på tentan innehöll även lite om lärandeteorier och om hur vi lär, vart och vad vi lär oss. Många intressanta delar som kommer spela en stor roll i min framtida yrkesroll! 
 
Att terminen nu är färdig och att jag "bara" har 7 terminer kvar kommer firas med att jag ska ligga på soffan och göra nada! Har träning imorgon bitti så blir inget firande med de andra i klassen, det får vi ta någon annan gång!
 
Hoppas ni alla får en trevlig helg!
 
Johannes
(Tentaplugget var tungt nu i veckan... bild:Hjoppe)

Ett av de ögonblick jag kommer njuta av i år

 
 
I sommar reser jag med min familj ner till Marmaris i Turkiet för att njuta av sol, värme och mat i överflöd!
 

One Direction - Irresistible

 

U Smile - Justin Bieber

 

Hon växer så det knakar


Veckan klar!

Nu var den andra veckan på året nästan slut och jag sitter och planerar nästa veckas bravader. Inte mycket skola på schemat, MEN mycket plugg hemma då vi har tenta på fredag. Helgen har varit bra. Träning Lördag morgon följt av jobb i sex timmar jobb. På jobbet har vi börjat "skola" in lite nya medarbetare. Extra kul tycker jag det är då jag får agera handledare och visa dem hur man gör, gå och tjata och prata hål i huvudet på dem. Kan det inte bli bättre?! Skämt och sido, men det är ett kul avbräck i de vanliga arbetsrutinerna och man börjar själv reflektera lite över hur jag arbetar, hur de andra arbetar och får en lie djupare tanke bakom varje grej. Lite metakognitiva färdigheter det vill säga ( Läser ju utvecklingspsykologi just nu i skolan så var en kul paralell till det vi läser om just nu ;) )
 
Idag så började jag dagen med att gå upp halv nio, äta frukost följt av en och en halv timme plugg då jag skrev underlag inför mogondagens semenarium som vi har på skolan. Kognition, kunskap och lärande står på schemat då. Fick ihop ett hyfsat paper som kommer fungera bra imorgon tror jag! När jag var klar med det städa jag mitt rum, gick på en promenad och letade även böcker inför nästa kurs i skolan. Lite tur hade jag då jag hitta några av böckerna som PDF, även om det är jobbigt att läsa på iPaden så blir det mycket billigare! På eftermiddagen spelade vi match. Förlust med 5-2, var dock ingen lätt match att spela med tanke på dommaren.. Bilden säger nog sitt tror jag..
 
 Nu på kvällen så passade jag på att lägga mig i soffan och tycka synd om mig själv så mamma pyssla om mig lite med te och bullar, så lite värt var det! Har även skrivit in mitt schema i kalendern fram tills sportlovet och fått en lite bättre koll på livet tills dess. 

Veckan som kommer ser ut på följande sätt:
Måndag: Skola + träning + plugg
Tisdag: Tvätta bilen + plugg + träning
Onsdag: Plugg + Borta match
Torsdag: Plugg + Träning
Fredag: Tenta
Lördag: Träning + Jobb
Söndag: Borta match
 
Hoppas ni ar haft en bra helg så hörs vi snart igen!

Jul på Liseberg

Innan jul var jag och några klasskompisar på jul på liseberg. Riktigt kul och mysig grej att gå på. Hittade videoklippen därifrån idag och satte ihop dem så att ni kan få se dem med. Have Fun! (det hade mina systrar i alla fall!)
 

Halvvägs in i veckan

Nu har vi kommit halvvägs in på denna veckan. Haft många föreläsningar nu i börja av veckan vilket kommer rundas av med två seminarier imorgon och en på måndag. Inför detta har jag försökt läsa på lite och inför seminariet på måndag ska vi lämna in ett paper med reflektioner om ämnet. Jag har lite att göra alltså! Kommer bli till att plugga imorgon eftermiddag när jag kommer hem och skriva paper på fredag när jag är ledig. På fredag ska jag och mina yngre systrar ha filmkväll då jag är barnvakt. Vi tänkte köra på temat Disney, har ni några förslag?


Nu ligger jag och vilar inför matchen ikväll. Borta match mot Skara är det som gäller. Inte långt kvar av säsongen nu så gäller att njuta av varje sekund som man spelar!


Kiss You - One Direction

 

Tankar efter dagens föreläsning om Digitala verktyg i skolan

Sista föreläsningen för idag handlade om hur man använder digitala verktyg i skolan och i det pedagogiska arbetet. En väldigt intressant föreläsning på många sätt som jag sett fran emot då just IT redskap ligger mig nära om hjärtat. När föreläsningen var slut så var jag mer skepptisk till IT än vad jag var innan föreläsningen, det kanske inte var det han ville men jag ska försöka förklara..
 
Det sättet som han presentera hur det digitala ska användas i skolan och hur det är i verkligheten stör mig lite. Det lät på han som att vi borde ersätta många av de "vanliga" delarna i skolan vi har idag med ett digitalt alternativ. Att ersätta de vanliga skolböckerna med e-böcker, att skriva på datorn då detta går snabbare och att kanske någon gång i framtiden bara vara i skolan 3 dagar i veckan och ha en digital undervisning på de andra dagarna. Dessa exempel är bra på ett sätt men jag anser inte att de ska ersätta de metoder vi har idag heller. Att bygga upp ett samhälle enbart på det digitala förslavar inte bara barnen på många sätt utan gör att risken för att informationen som finns i det digitala blir ett stort mål för de som vill förstöra. Om vi bygger upp en verklighet baserat på enbart det digitala så gör det oss som samhälle sårbart. Inte enbart ur en terrorvinkel utan även om det en dag skulle hända något med tekniken. Tänk om internet slutar fungera och framtidens männsikor inte vet hur man kan söka upp information i olika böcker eller skrifter? Att inte kunna kosten att med hjälp av sina egna händer skapa och förändra bilder, texter eller olika ting?  
 
Om man ser från de teoretiska riskerna så ser jag även andra risker. Jag har en syster som haft en dator under hela hennes tid på gymnasiet och hon har berättat att mycket av tiden i skolan inte läggs på skolarbetet utan det görs på att vara inne på facebook, spela spel eller göra andra saker. Tanken bakom att varje elev ska ha en egen dator är att det ska kompletera undervisningen och vara ett redskap i det pedagogiska arbetet för att underlätta inlärningen hos eleverna, inte att det ska vara ett nytt hinder som stör i skolmiljön. Genom att ge eleverna tillgång till en så stor social arena på internet gör även att mobbningen kan flyttas från skolgården till de sociala medierna. Detta problem är något som jag ser som en av de största bitarna jag kommer försöka arbeta med som pedagog tillsammans med att ge eleverna kunskaper om hur de fungerar på både positiva och negativa sätt.
 
Nu har jag tagit upp mycket negativt med den IT värld som vi lever i och som växer fram med vårt samhälle. Om vi ska lyfta fram några possitiva aspekter så ser jag att med hjälp av sociala medier i undervisningen kan man få andraspråksinlärningen mer levande då eleverna kan socialisera sig med elever från andra länder och använda och utveckla sitt språk genom sin kommunikation med andra elever från andra kulturer. Detta gör även att eleverna kan skapa en förståelse för hur dessa kulturer fungerar vilket kan gynna det mångkulturella samhäll vi har i Sverige. En annan grej som jag ser som positivt med det digitala är hur man kan göra föräldrarna mer delaktiga i skolans verksamhet genom att bjuda in dem på "öppna" formum för den klass som eleverna går i. Genom tillexempel facebook kan du nå ut till de flesta av föräldrarna snabbt med information vilket gör att du kan vara mer flexibel i din planering av undervisningen. Tillexempel om det varit dåligt väder ett tag och du vill hålla en lektion utomhus och smhi säger att det blir bra väder imorgon så kan du skicka ut det till föräldrarna snabbt så de kan förbereda eleverna med tex rätt klädsel. 
 
Positivt ser jag också att kommunikationen med eleverna kan bli bättre och du kan nå ut till varje individ på ett bättre sätt genom att skapa möjligheter till diskussioner mellan elev-elev, men även elev-lärare på communitys online. Diskussioner som du kanske inte kan ha uppe i klassrummet då det saknas tid till det. Du kan även på ett enklare sätt anpassa undervisningen till elever med specilla behov och svårigheter och kunna ge dem extra stöd genom att nå fram med övningar och förklaringar även utanför lektionstid. Föräldrar kan även få stöttning på samma sätt i deras försök att hjälpa sina barn genom att kunna rådfråga pedagogerna. 
 
Känns som att detta blev lite rörigt, men det är inget i jämfört hur det är i mitt huvud just nu. Behövde få ner det på "papper" och försöka få det lite klarare!
 
(En annan sak som kan hända är att man leker med redskapen istället för att använda dem på rätt sätt, även på högskolan händer detta vilket jag tyckte var lite roligt ;) )

Lång vecka över, back to normal

Nu är julen över, på riktigt. Imorgon börjar skolan igen och kan inte säga annat än att jag längtat! Saknar alla sköna människor i skolan och längtar tillbaka till min praktikplats. Underbara barn och lärare på det stället. Riktigt tråkigt att de två veckorna vi hade sist flög förbi så snabbt...
 
Hur ser veckan ut som kommer?
Måndag är det lång dag i skolan. Två stycken tre timmars föreläsningar. Efter det är det träning.
Tisdag: En föreläsning på morgonen och träning sen på kvällen.
Onsdag: Skola på morgonen och bortamatch på kvällen.
Torsdag: Semenarium i skolan på förmiddagen och träning på kvällen.
Fredag: Gym och ev en fika med en kompis. Barnvakt på eftermiddagen och kvällen för de tre minsta småsyskonen. Vi planerar en disneykväll då vi ska kolla igenom några riktiga klassiker!
Lördag: Träning på morgonen och sen jobb efter det.
Söndag: Match
 
I detta måste jag läsa lite inför tentan vi har om två veckor och fixa inför peronalkvällen vi planerat att ha nu i slutet av Januari. Något vi alla har sett fram emot mycket då vi inte hittat på något tillsammans på nästan ett år snart.... 
 
Om man utvärderar lovet så har det varit ett skönt break från det vanliga i skolan och hockeyns värld. Detta har också gett mig möjlighet att jobba en del vilket är bra då jag har några resor att betala tills senare i år.
 
Hockeymässigt så har det varit 3 träningar i veckan ungefär och idag så drog vi igång med seriespelet igen. Efter två dåliga perioder från vår sida, vände vi i sista och vann med 6-2. Nu är det bara 10 matcher kvar och ett ev playoff innan denna säsongen har gått till ända!
 
Som nyårslöfte har jag bestämt mig för att komma igång med bloggen på riktigt, på något sätt. Vill skriva lite mer kvalité och viktiga saker i livet samtidigt som jag delar med mig av mitt liv som student. Hur låter detta?
(Bild från årets fotografering. Fotograf: Johannes Hjelm)

2012 Året som gått (Den obligatoriska sammanfattningen)

Nu om man tänker tillbaka så har det året som gått sprungit ifrån oss alla tror jag. Hur många dagar har inte paserat, och hur många upplevelser, minnen och BILDER har man inte tagit. När jag började planera upp denna sammanfattningen i mitt huvud så visste jag inte riktigt hur jag ska börja. Självklart så fick man gå tillbaka i arkivet och ta del av det jag själv har skrivit. För enkelhetens skull kommer jag dela upp den i fyra delar, var och en som representerar var sin årstid. Så ska vi börja med vårvintern 2012?
 
Januari-Mars 2012
Under förra hockeysäsongen gick jag som sagt utan fast jobb vilket gjorde att jag hade för mycket fritid. Målet med denna bloggen var då inte riktigt klar utan jag skrev om tusen olika saker. Disney, musik, film, skvaller av olika slag. Under tiden arbetade jag mycket med olika typer av bloggdesigner och var väldigt intresserad av detta. Engagerade mig mycket i en av de störtsta One Direction sajterna i Sverige, www.onedirectionsweden.se som jag fortfarande äger rent formelt. Februari hände det inte så mycket heller. I hockeyn spelade vi play off slutspel, men åkte ut i första omgången. Det var mycket jobb och dessutom drog melodifestivalen igång, och vilket Mello år detta varit, men mer om det sen. Senare i Mars kom våren och hockeyn tog slut för den säsongen. Det gav mig mer tid till arbete, men även att träna på egen hand och engagera mig mer i bloggdesignandet. Det var även i mars som jag vann den viktiga striden på jobbets mästerskap i Bowling! 
 
April-Juni

Våren gick något fruktansvärt snabbt. Sverige vann i ESC, jag började jobba i princip heltid och med det större ansvaret på jobbet växte jag även som människa. Jag fyllde 20 i Juni, firade midsommar på Liseberg, kusinen tog studenten och jag tränade på bra och var riktigt nöjd med livet. Inga direkt stora saker hände utöver det jag nämnt men trivdes riktigt bra med livet. Det var även under denna tiden som Justin Bieber började släppa sitt senaste album Believe (som jag diggar stort). Men det största som kan hända (nästan i alla fall ) i en persons liv var att jag äntligen lyckades ta mitt körkort! =D
 
Juli - September
Sommarperioden är alltid den stressigaste på jobbet och vi har haft en bra sommar på jobbet då vädret har varit en katastrof i Borås. Utöver det så tränade jag på bra. I månadsskiftet mellan Juli och Augusti så åkte jag och 6/9 iväg på semester till vårt grannland Finland där vi hälsade på lite släktingar, vänner och passade på att koppla av från allt jobb. När vi kom hem så drog hockeysäsongen igång igen samtidigt som jag i början av September började studera på högskolan. Ett val som jag kände var helt rätt och jag har inte tvekat en sekund! One Direction släppte även sin första singel från sitt nya album Take Me Home.
 
 
Oktober - December
Samma bloggtorka som resterande året kan man säga. Pluggade på hundra procent i skolan, arbetade på helgerna och hade hockey på övrig tid kan man säga. Mer än det har inte hunnits med under årets senhöst och för vinter. En del filmer har setts, Take Me home har släppts och jag har kommit in i mitt yrkesval.
 
Det jag har reflekterat själv över nu så här när man ser tillbaka på året som gått är att jag har tagit steget från en osäker liten kille till att tagit ett stort steg in i vuxenvärlden. Även om man vill eller inte så blir man bara äldre och det enda man kan göra är att acceptera det, leva med det och göra det bästa av situationen. Jag har också under detta året lärt känna nya männsikor och vissa av dem har jag kommit väldigt nära och det är jag väldigt glad för. Utan er hade jag inte trivts med livet på det sättet som jag gör idag. Ni tillsammans med mig formar vår framtid och jag hoppas vi alla kommer vara en del av varandras framtid, även om våra väger kommer gå ifrån varandra under vissa tidsperioder. Som ungdommarna på andra sidan sjön säger, Best Friends ForEver. 
 
Om jag tittar fram på år 2013 som kommer så är det mycket kul som kommer hända förhoppningsvis. Resor ska göras, upplevelser levas och band ska knytas starkare och jag ska växa in i det stora kretsloppet här på jorden. Det är något vi alla är på jorden måste inse, vi är alla en del av ett stort kretslopp och vi kan inte ta varandra förgivet. Något jag lärt mig under det senaste året är att planera och lägga upp mål för att lyckas med det man vill få uträttat. Både långsiktiga och kortsiktiga. De kortsiktiga kan vara mål som du ska klara av för dagen eller under en timme. Dessa mål är delmål för att du tillslut ska kunna nå det stora målet som du strävar mot. Så några mål för nästa år är att
 
- Stärka de band jag har med andra
- Uppleva så mycket som möjligt genom resor, upplevelser och utbyten
- Bli bättre på att blogga
- Inspirera andra till att kämpa för det de tror på
- Ha så j'vla kul jag kan!
 
Ett år är gånget och ett nytt är kommet. Det är inte det vi har som är det viktiga utan hur vi använder det som finns. Med dessa ord avslutar jag nu min årsammanfattning och 
 
Önskar er alla ett rikgtigt Gott År!

RSS 2.0